Köpa fritidshus på landet

Är du en av alla de som drömmer om att köpa något av de drygt 500 000 fritidshus som finns i Sverige? Då är du inte ensam! Det är många som ser den lilla röda stugan med vita knutar som sommar, frihet och ett härligt familjeliv.

En härlig sommaridyll på landet är något som levt kvar hos svenskarna under många decennier och i och med att pandemin slog till rejält under våren 2020 har allt fler svenska fått upp ögonen om en annan typ av semester, än att resa runt i Sverige, Europa eller världen.

De flesta drömmer om en lite stuga eller ett litet gammalt torp nära havet, med bra tillgång till både bad och natur. Ju mer avsides och ensligt en stuga ligger, desto mer måste du vara förberedd på hitta lösningar på vissa praktiska bitar.

En praktisk del att se över hur det ser ut med tillgång till dricksvatten. Finns det exempelvis tillgång till dricksvatten, eller måste du ta med vatten i vattendunkar? Om det inte finns tillgång till bra vatten är det värt att kolla upp möjligheten att borra vattenbrunn.

Hur ser det ut med toalett? Finns det draget avlopp eller trekammarbrunn eller möjlighet att anlägga det? I annat fall är det torrtoalett eller torrdass som gäller.

Finns det framdragen elektricitet till huset? Om det inte finns det och om krävs mycket jobb för att kunna få fram det är solel ett mycket bra alternativ. Dels är det förnybar el och dels är du självförsörjande gällande den biten.

Om du har tänkt att nyttja fritidshuset mer än på bara sommaren bör de se över hur väl huset stor sig i kyligare väder. Är golv, väggar och tak tillräckligt isolerade? Hur ser det ut med fönstren i huset? Finns det uppvärmningsmöjligheter i form av braskamin, öppen spis eller kanske luftvärmepump?

För att säkerställa att luften i fastigheten inte är skadlig kan det vara bra att genomföra en radonmätning. Radon ligger bakom många fall av lungcancer i Sverige och den luktfria gasen kan ta sig in i huset genom marken, vattnet eller byggnadsmaterialet. Skulle det finns för höga halter är det viktigt att kolla upp bästa alternativet för att sanera det.

Hur beroende är du av bra mobiltäckning eller mobilt bredband? Detta kan påverka valet av plats där du kan köpa fritidshus. Förändringar i samhället har öppnat upp möjligheter att jobba hemifrån mer än tidigare. Då kan det vara skönt att även kunna arbeta från sitt sommarhus.

Du får också fundera på vad du vill göra när du befinner dig i sommarhuset. Vill du kanske bara slappa, sola och bada ställs det vissa krav på fastigheten, men vill du kanske snickra eller odla i trädgården ställs det helt andra krav.

Slutligen är det viktigt att säga att bara för att det är ett fritidshus du ska köpa får du inte hoppas över husbesiktningen innan köpet. Det finns annars en risk att göra bort sig även vid den typen av köp.