Funderar du på att bli bilförsäljare?

Går du i tankarna att skola om dig till bilförsäljare? Nedan beskriver vi yrket går ut på och vad som krävs av dig som person.

En bilförsäljare arbetar på en bilfirma som säljer nya och/eller begagnade bilar. Kunderna kan vara både privatpersoner och företag. Som bilförsäljare är det mycket viktigt att vara lyhörd för kundens behov. Du måste också vara påläst och kunniga om de bilar du har till försäljning. Det gäller exempelvis kunskap om bilens prestanda, drivmedelsförbrukning, säkerhet, utrustning och pris. Som bilförsäljare måste du också kunna informera kunden om de regler som gäller för miljöbilar samt allt som gäller kring försäkringar, serviceavtal och finansieringsmöjligheter.

Arbetar du som bilförsäljare blir du i de allra flesta fall uppsökt av kunden. Vanligt är att kundkontakten börjar med en demonstration av bilen och att kunden får provköra den. Är kunden sedan nöjd och är intresserad av ett köp kommer det i de flesta fall en prisförhandling med kunden. Det sker i nästa alla bilaffärer och kanske allra främst när det gäller begagnade bilar. Då är det viktigt att vara väl förberedd och kunna argumentera för den prissättning som finns.

Arbetar du främst med företagsförsäljning kan det ofta vara vara så att du som bilförsäljare aktivt söker upp företagen, diskuterar deras behov och kommer med förslag på lösningar. Precis som alla säljjobb är arbetet som bilförsäljare fyllt av kundkontakter. Därför måste du klara av att hålla en hög servicenivå och vara på gott humör även i de lägen du är stressad. Eftersom bilar är dyra och kunden är mån om att göra ett bra köp måste du få kunden att känna förtroende för dig och lita på att du säljer en bra bil.

Som bilförsäljare är det viktigt att vara förberedd på att arbeta både på kvällar och helger och lönen är ofta helt eller delvis baserad på provision efter hur mycket du säljer.

Kraven på en bilförsäljares kunskap stiger i samma takt som kunderna ställer allt högre krav på hjälp när det gäller ekonomiska lösningar vid bilköpet, garantiåtaganden och bilarnas nya tekniska utrustningar. Även konsumentlagstiftningen ställer högre krav på bilförsäljaren. D

Det finns olika vägar att gå om du vill bli bilförsäljare. Du kan utbilda dig genom att välja gymnasieprogrammet på Handels- och administration med inriktning mot Handel och service, eller Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning Ekonomi. Det är ofta meriterande att ha goda kunskaper om bilar. Det kan du exempelvis få genom att välja Fordonsprogrammet på gymnasiet. Det finns dessutom ett flertal yrkeshögskolor som erbjuder YH-utbildningar inom försäljning och marknadsföring. För antagning till dessa utbildningar krävs vanligen grundläggande behörighet för högskolestudier och ofta särskild behörighet.