Hitta rätt träningskläder

Under de senaste åren av svensken blivit alltmer medveten om folkhälsan och lägger alltså större vikt på både kost och träning.

Det är inte bara det att flera tränare allt oftare. Det är en stor medvetenhet att ha den bästa utrustningen för sin träning. Det är viktigt att ha rätt cykel för exempelvis landsvägskörningen eller spåret i skogen. Det är också viktigt att ha korrekta skor för både vandringen och löprundan.

För att få så effektiv träning som möjligt är det mer än bara utrustningen som ska vara anpassad till verksamheten. Även träningskläder bör vara de mest lämpade. Det är inte bara att de ska se bra ut och kanske därigenom bli en motivationshöjare. De ska även ha rätt egenskaper för att du ska kunna få ut din maxprestation i träningen eller kanske tävlingen.

Träningskläderna måste ha rätt passform för att kännas bekväma att ha på sig. De ska inte bli en distraktion i att de sitter för löst, eller de stramar åt eller att det är någon söm som skaver. Du ska alltså känna dig lugn och trygg i de kläder du bär, för att kunna fokusera på rätt saker under träningspasset.

Det är viktigt att kläderna är anpassade till den miljö och den temperatur du ska träna i. Vid högintensiv träning inomhus, eller löpning mitt i högsommaren, måste kläderna vara luftiga och andas bra. De ska vara producerade i polyester med fibrer som transporterar bort fukten från kroppen. Även ventilerande meshmaterial är att föredra för att kroppen inte ska bli för instängd och varm.

Tränar du utomhus på vintern är utmaningarna lite annorlunda. Då är det viktigt att hitta kläder med värmereglerande egenskaper, för att hålla så jämn kroppstemperatur som möjligt under träningspasset.

Att hitta rätt kläder för sin träning kan vara en stor utmaning. Var inte rädd för att fråga personalen om hjälp när du ska inhandla din träningsoutfit. Är du bara tydlig med vad du har för behov kommer de kunna ge dig förslag på kläder som uppfyller behoven så längt det är möjligt.