Att tänka på när du ska måla om ditt trähus

Äger du en fastighet med träfasad kommer den dag du behöver måla för att det ska fortsätta hålla gott skick. Innan du påbörjar arbetet finns det en hel del olika delar du bör förbereda dig på, så att arbetet flyter på och at resultatet ska bli så bra som möjligt.

Börja med att mäta upp de ytor av fasaden som ska målas. Då kan du bilda dig en uppfattning över hur mycket jobb det kommer at innebära och hur mycket det kommer kosta. Är det värt att utföra arbetet själv eller är det bäst att anlita en målare som ska utföra det i stället? Du måste också komma fram till hur du kommer åt alla delar av fasaden. Kan du utföra det från stege eller måste du hyra skylift eller byggställning?

För att målningen ska bli så bra som möjligt och hålla i många år, måste allt som ska målas rengöras ordentligt. Hur den ska rengöras hänger på i vilket skick den befinner sig i innan du börjar. Om fasaden varit målad innan ska den rengöras genom målartvätt eller ammoniaklösning. De delar av husväggen som ofta befinner sig i skugga riskerar att ha fått påväxt av alger eller små mögelprickar. Detta rengör de bäst genom att pensla eller spruta på desinfekterande medel och sedan skrubba med borste.

När du tvättat väggarna ordentligt ska de sköljas av med rent vatten. Om du tvättar med starkare medel eller kemikalier får du inte att glömma ta på dig handskar och skyddsglasögon.

När du går igenom och granskar fasaden kanske du hittar virke som blivit murket och spikar som rostat. Detta måste åtgärdas genom att du byter de dåliga brädorna och grundmålar dem samt slipa på rosten på spikarna och rostskyddsmåla. All färg som sitter löst måste sedan skrapas och stålborstas bort ordentligt.

När det sedan är dags att välja färg är det lätt att bli lurad av det lilla färgprovet du får i butiken. Väl uppe på en stor vägg kommer färgen med största sannolikhet upplevas mörkare, men vad den gjorde på färgprovet. Är du osäker bör du välja den lite ljusare nyansen.

Att sedan välja rätt sort målarfärg kan vara svårt, men är ack så viktigt för att målningen ska stå sig så länge som möjligt. Här rekommenderas en bra och tydlig dialog med personalen i färgaffären, så att du åker hem med rätt produkter anpassade efter dina förutsättningar.

Trä har inte en helst slät yta, vilket gör att du ska måla med pensel för att få bästa resultat. Du får en jämnare yta och kommer åt betydligt bättre i skarvar. Det kan vara bra att införskaffa några olika typer av penslar för att komma åt ordentligt.

Innan du börja med själva målningen måste du vara helt säker på att ytan är tillräckligt torr. Fuktigheten får ligga på maximalt 15% för att du ska kunna måla. När det gäller mätning av detta finns bra mätare att köpa till en låg summa, eller kanske till och med att färgbutiken kan låda ut en sådan.